Kolda humerus adı verilen tek bir kemik bulunmaktadır.
Humerus, üstte scapula ile altta ise ulna ve radius isimli kemiklerle eklemlesir. Üst ucundaki yarım küre seklindeki düzgün çıkıntıya caput humeri (humerus bası) denir. Bası çevreleyen oluk ise collum anatomicum’dur (anatomik boyun). Üst ucun dıs yanında tuberculum majus (büyük çıkıntı), ön tarafında ise tuberculum minus (küçük çıkıntı) bulunur.
Üst ucu gövdeye bağlayan boyun bölgesine collum chirurgicum (cerrahi boyun) denir. Humerus kırıkları en sık bu noktada gözlendiği için bu isim verilir.
Humerus’un alt ucunda ise birisi içte makara seklinde olan ve ulna ile eklemlesen trochlea humeri (humerus makarası), diğeri ise dısta ve radius ile eklem yapan capitulum humeri (humerus basçığı) bulunur. Bu yapıların üst yan taraflarında içte epicondylus medialis, dıs yanda ise epicondylus lateralis adında iki kemik çıkıntı derialtında da elle hissedilebilir.
Alt ucun ön yüzünde dısta fossa radialis, içte ise fossa coronoidea adlı iki çukur vardır. Alt ucun arka yüzünde ise fossa olecrani adlı çukura ön kolun ekstensiyonunda ulna’nın olecranon adlı çıkıntısı girer.
Kaynak: http://www2.omu.edu.tr/docs/dersnotu/407.pdf
Kaynak: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Humerus_animation.gif
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder